Mitä olemme oppineet tämän vuoden Habitare-sisustusmessuilta?

10. lokakuu 2018

Mitä olemme oppineet tämän vuoden Habitare-sisustusmessuilta?

Teksti: Katariina Kalda

Tänä vuonna Helsingissä pidetyt Habitare-designmessut rikkoivat taas kävijäennätyksiä. Lähes 60 000 asiasta kiinnostunutta löysi tiensä Messukeskukseen katselemaan, mitä mielenkiintoista tällä kertaa on asetettu näytteille.

Myös Softrend oli tänä vuonna läsnä kokoelmineen. Messuosastomme konsepti korosti luontevaa ja lempeää väritystä, joka erilaisina tekstuureina antoi jokaiselle esineelle luonteensa. Ympärillämme olleiden rohkeiden ja kirkkaiden muotisävyjen rinnalla sellainen ratkaisu oli pohjoismaisen viileää ja hillittyä, kuitenkin tyylikkäästi yhdistettyä ja maltillista. Tämä houkutteli monen vierailijan osastoomme lepuuttamaan silmiään ja etsimään kotinsa kontekstiin sopivaa sisustusta.

Softrendin sohvista näytteillä olivat asiakkaiden suosikit, joita esittelimme uusilla varastokankailla verhoiltuina. Erityistä huomiota ansaitsi Meta-sohva mielenkiintoisella kankaallaan ja värivivahteellaan. Suureksi yllätykseksemme hittejä olivat Kuubik-sarjan sohvapöydät, Softrendin satiinilakanasetti ja tarvikkeet.

Habitaren yleinen ilme jakautuikin kahteen eri ryhmään: toinen korosti moderneja rohkeita materiaaleja sekä värisävyjä, toinen noudatti mahdollisimman ajatonta, pohjoismaista ja luonnonläheistä linjaa. Sitä oli usein höystetty minimalistisen japanilaisen kulttuurin ja taiteen vaikutteilla. Missä tahansa asiayhteydessä tärkeällä sijalla olivat kasvit, ilmavat muodot ja elävä, monipuolinen materiaali.

habitare_signal

Erittäin mielenkiintoinen näyttely oli tänäkin vuonna SIGNAL-showroomissa. Joka vuosi ryhmä lahjakkaita muotoilijoita ja taiteilijoita esittää visionsa siitä, mitä avainsanoja noudattaa lähitulevaisuuden designmaisema. Tällä kertaa sellaisia johtavia avainsanoja olivat Paljas ja puhdas (Bare and Pure), Renessanssi, Unelmamaailma (Dream world) ja Glamour.

Perehtyessämme näiden avainsanojen ilmaisemiin sanomiin tuli yllätyksiä, mutta myös paljon sisäistä tunnistamista. Sitä on vaikeaa tiivistää pariin lauseeseen. Se kuitenkin tarkoittaa, että liian kiireisessä, jännittyneessä, digitaalisessa ja paikoittain kaaosta muistuttavassa elämänpyörässä tulee tehdä joitakin korjauksia, jotta löytäisimme yhteyden sisäiseen tasapainoomme, rauhaan ja lämpöön. Uskaltaisimme heittäytyä ja samaan aikaan olla yhtä luonnon, unelmien ja sisäisen lapsemme kanssa. Maailma on nykyään muuttumassa hurjaa vauhtia, ja vanhat totuudet alkavat jäädä jalkoihin. Digitaalimaailma ajaa yhä nopeammin ohi, ja meidän tulisi opetella hyödyntämään sitä paremmin. Ilmaston lämpeneminen aiheuttaa suuria muutoksia luonnossa, mikä puolestaan pakottaa meitä tarkistamaan ja korjaamaan elämäntapaamme.

Meitä tempaistaan kuin uuden ja vanhan maailman välillä puolelle tai toiselle, emmekä osaa ottaa kantaa. Tuntuu, että joku muu ottaa kantaa puolestamme. Kannanoton sijaan kannattaa istahtaa ja olla jonkin aikaa tarkkailijan ja pohtijan roolissa. Kun ymmärrät ympärilläsi olevaa sisustusta ja muotoja, pääset vaistomaisesti oikeaan ajatusvirtaan.

Design kiinnostaa ihmisiä yhä enemmän. Kenties myös sen takia, että sen saatavuus paranee jatkuvasti, eikä se vaikuta keskivertokansalaiselle tarpeettomalta, epäkäytännölliseltä ja abstraktilta käsitteeltä. Design on yhä enemmän sitä, mitä se on ollut aikojen alusta asti – ratkaisun etsintää johonkin ongelmaan. Ongelmiahan meillä riittää…

Marimekon osasto

habitare_marimekko

Bloggaajien suosikiksi valittu osasto: Anno

habitare_anno

Ideoita ja materiaaleja luonnosta, huomion kiinnittämistä yksityiskohtiin

habitare_details

Softrend kiittää kaikkia, jotka ehtivät käydä messuosastollamme tai Helsingin-myymälässämme!

Takaisin postitusten luetteloon