Sohva Benny – lukutoukan unelmien täyttymys

12. toukokuu 2015

Sohva Benny – lukutoukan unelmien täyttymys

Tässä blogipostauksessa mietiskellään sohvan soveltuvuutta viihdekirjallisuuden ja miksei muunkin kirjallisuuden lukemiseen.

Kirjapainotaito on useita satoja vuosia vanha teknologia, jota jotkut pitävät kaikkien aikojen suurimpana keksintönä. Kun Guttenberg kehitti laitteen, jolla tekstiä pystyi monistamaan ja painamaan paperille, hän samalla teki työttömäksi melkoisen munkkiarmeijan, joka siihen asti oli käsin kirjoittanut ja kopioinut kaikki kirjat mitä maailmasta löytyi.

Ennen Guttenbergiä valtaosa kirjallisuudesta oli uskonnollista, joko raamattuja tai sen osia tai muuta hengellistä materiaalia, kuten psalmeja ja virsiä, joiden käyttötarkoitus oli kirkonmenojen ja muiden uskonnollisten tilaisuuksien sisältönä oleminen.

Kirjapainotaidon keksimisen jälkeen yhä enenevässä määrin kirjapainojen uumenista suoltui ulos viihteellisempää materiaalia. Syntyi romaani – kirja, joka kertoo fiktiivisen tarinan. Jules Verne, Shakespeare ja Monte Criston kreivi alkoivat valloittaa maailmaa monina eri painoksina, useilla eri kielillä.

Sohva on erityisen hyvä paikka lukea viihteellisempää kirjallisuutta. Hyvin muotoiltu sohva antaa mahdollisuuden moniin mukaviin lukuasentoihin. Perinteinen tapa jalat maassa, takapuoli sohvalla, kevyt nojaus selkänojaa vasten on hyvä aloitusasento. Seuraavaksi, kun paikat alkavat puutua, voi siirtyä ns. röhnötysasentoon. Puolimakaavassa asennossa nojataan selkänojaan, sohvatyyny siirtyy kainaloon ja jalat nousevat sohvapöydälle. Asentokierroksen seuraavana operaationa on siirtyä päinmakuulle jalat sohvan selkänojalla, kirja aseteltuna mukavasti sohvan istuintyynylle.

Sohvalla lukemiseen soveltuvia asentoja löytyy varmasti yhtä monta kuin on sohvalla lukijoitakin. Mikä on sinun lempiasentosi?

Takaisin postitusten luetteloon