Pehmeän kalusteen hoidon periaatteet - Softrend - Finland

Pehmeän kalusteen hoidon periaatteet

Oikea sohva kestää kauan, ja laadukkaalla kankaalla ja oikealla hoidolla se näyttää vuosienkin kuluttua aivan uudelta. Säännöllinen puhdistaminen auttaa säilyttämään materiaalien hyvän ulkonäön ja parantaa samalla niiden kestävyyttä.

On suositeltavaa imuroida tekstiilit kerran viikossa imurilla erityisesti tekstiileille tarkoitetulla suuttimella matalalla imuteholla. Näin vältät myös nukan syntymisen, koska poistat kankaalta irtonaiset kuidut, jotka muutoin voivat alkaa kerääntyä nukaksi.

Tästä löydät pikaohjeet pehmeän kalusteen hoitoon.

Synteettiset kankaat

Synteettisiä kankaita voi puhdistaa kuivalla tai kostealla pyyhkeellä. Kaikenlainen lika, niin kiinteä kuin kosteakin, tulisi poistaa niin nopeasti kuin mahdollista. Poista ensin irtonainen lika lusikalla, imurilla tai imevällä pyyhkeellä. Jatka sen jälkeen puhdistamista kostealla pyyhkeellä liikkuen kevyesti tahran ulkoreunasta sisäänpäin ja välttäen lian levittämistä suuremmalle alueelle. Rasvaisten tahrojen osalta on käytettävä sopivaa tahranpoistoainetta, joka olisi hyvä testata tuotteen piilossa olevassa kohdassa. Vaikeimpien tahrojen osalta suosittelemme kääntymään ammattimaisen palvelun tarjoajan puoleen.

Luonnollinen puuvillakangas

Luonnollisten kankaiden värin kestävyys on pienempi kuin synteettisillä kankailla, ja tahraa poistettaessa voi sattua, että siihen syntyy vaaleampi laikku. Tässä tapauksessa on suositeltavaa puhdistaa koko esine, esimerkiksi koko istuintyyny, ja hangata tahraantunutta kohtaa mahdollisimman vähän.

Samettikangas

Samettikangasta voi puhdistaa pölystä samettisella puhdistusharjalla tai pölynimurilla, jolla on tähän tarkoitukseen erillinen samettipäinen suutin. Samettia voi myös pyyhkiä kevyesti kostealla pyyhkeellä, mutta kaikkien liikkeiden on oltava myötäkarvaan.

Samettikankaalle on tyypillistä, että käytössä kohdistuvan paineen vuoksi sametin karvat ajan myötä latistuvat ja voivat kääntyä eri suuntiin ja muuttaa sametin yleiskuvan tämän vuoksi laikukkaaksi. Se ei ole virhe, vaan sametin ominaisuus. Syntyneiden laikkujen poistamiseksi aseta yöksi kevyesti kostea, ehdottomasti ei märkä vaatekappale vaurioituneen kohdan päälle ja harjaa myötäkarvaan kankaan ollessa vielä kostea. Toinen vaihtoehto on käyttää vesisuihketta ja suihkuttaa vettä noin 20 cm:n etäisyydeltä ja harjata sen jälkeen samettia myötäkarvaan sen ollessa kostea. Kankaaseen ei ehdottomasti saa joutua suuria pisaroita, koska niistä voi jäädä tahroja. Puhdistamisen jälkeen kalustetta ei saa käyttää, ennen kuin se on kuivunut täysin. Kuivumisen nopeuttamiseksi voit käyttää fööniä alhaisella lämpötilalla.

Nahka

Oikein hoidettaessa on luonnon nahka kestävä ja hygieeninen verhoilumateriaali. Valitun nahan tyypistä riippuen (aniliini, nupukki tai pigmentoitu) puhdista nahkakaluste täydellisesti 2–4 kertaa vuodessa sopivalla nahanpuhdistusaineella. Käsittele nahka puhdistuksen jälkeen erityisellä nahansuojavoiteella kosteustasapainon palauttamiseksi ja nahan suojaamiseksi uudelta lialta. Pyyhi pölyt viikoittain pehmeällä kevyesti kostealla pyyhkeellä.

Keinonahka

  • PVC-keinonahka

Puhdista PVC-keinonahka (polyvinyylikloridi) säännöllisesti kylmällä vedellä kosteutetulla mikrokuitupyyhkeellä ja kuivaa sen jälkeen kosteutta imevällä pyyhkeellä. Kuivaa imevällä pyyhkeellä myös kaikki kankaaseen jäänyt neste heti kun mahdollista tahrojen syntymisen välttämiseksi. Mikäli likaa on paljon, käytä erityistä herkkää keinonahan puhdistusainetta. Siniset farkut, kuulakärkikynät ja tussit voivat jättää PCV-materiaaliin pysyviä tahroja. Tämäntyyppistä nahkaa ei saa höyryttää, kastaa kokonaan veteen tai puhdistaa kemiallisesti.

  • PU-nahka

PU-keinonahasta (polyuretaani) on erittäin tärkeää poistaa tahrat niin nopeasti kuin mahdollista lian imeytymisen välttämiseksi. Vaikeasti puhdistettavissa tahroissa, kuten kynissä ja tusseissa, käytä kosteaa pyyhettä ja denaturoitunutta alkoholia, valkoista etikkaa tai vanulappuja meikinpoistoaineen kanssa. Helpommissa tahroissa, kuten tomaattikastike, suklaa, kahvi, virvoitusjuomat jne., suosittelemme luonnollisen PH:n saippuaa. Tahroja ei kannata hangata kovaa, koska se voi vaurioittaa nahkaa.

Keinonahan puhdistuksessa olisi vältettävä kloori- ja alkoholipohjaisia liuotteita, aerosoleja, ikkunanpesuaineita, kengänkiillokkeita, vahoja, vauvojen puhdistuspyyhkeitä, meikinpuhdistuslappuja ja muita kemiallisia tuotteita.

Kun haluat erityisen mukavan ratkaisun…

Kankaan puhdistaminen on erityisen helppoa, kun olet valinnut sohvan tai kankaan, jonka päällys on kokonaan irrotettava. Näin voit tarvittaessa poistaa päällyksen ja kankaasta riippuen pestä sen pesukoneessa tai kemiallisessa puhdistuksessa. Jos kangas voidaan pestä koneessa, tee se aina matalassa lämpötilassa ja puolityhjässä koneessa. Liian täyteen ahdettu kone ei välttämättä tuo haluttua tulosta ja voi vahingoittaa konetta. Tämän vuoksi suosittelemme pesettämään sohvan päällykset pesuloiden suurissa tehdaskoneissa. Päällysteiden on annettava kuivua riippumalla, eikä niitä missään tapauksessa saa kuivattaa kuivauskoneessa. Päällysteet on pantava takaisin kalusteiden päälle hieman kosteina, jotta ne kuivuvat takaisin omaan muotoonsa, ja ennen kalusteiden päälle istumista on odotettava, että kangas on täysin kuivunut.

Käytä mieluummin helposti puhdistettavia kankaita, kuten Aquacleanin likaa hylkiviä kankaita. Näissä tapauksissa riittää päivittäiseen tahrojen puhdistukseen pelkkä vesi ja pyyhe, ja myös siinä tapauksessa, että tahra on syntynyt jo jokin aika sitten.

Huom.! Ennen suurpuhdistusta lue ehdottomasti kankaan hoito-ohjeet!

More Articles this way