3 sukupolvea huonekalujen valmistuksen perinteitä - Softrend - Finland

3 sukupolvea huonekalujen valmistuksen perinteitä

Huonekalujen valmistuksen perinteen juuret juontavat suvussamme kolmen sukupolven takaiseen aikaan. Äidinisäni Arnold työskenteli Pärnussa Viisnurk-nimisellä puunjalostustehtaalla ja nikkaroi kaupungin tuntumassa Tammistessa halkovajassaan kalusteita kotiinsa ja mökilleen.

Karusta raaka-aineesta hän loihti esiin sekä kauniit nojatuolit että lasten lelut, jotka ovat edelleen olemassa. ”Meille oli erittäin jännittävää katsella hänen askartelujaan. Odotimme malttamattomasti, milloin hän tulee töistä kotiin ja syö ateriansa voidaksemme lähteä hänen mukaansa halkovajaan”, Arnoldin lapsenlapsi, Softrendin toimitusjohtaja Joonatan muistelee.

Isäni Aldo aloitti liiketoimintansa 1990-luvulla tuomalla huonekaluja Suomesta Viroon ja myymällä niitä Tallinna Kaubamaja -nimisessä tavaratalossa. Hänen haaveenaan oli rakentaa ansaitsemillaan rahoilla oma tehdas, jossa alun perin valmistettiin 1990-luvulla erittäin suosittua tuotetta – vesisänkyä. ”Ei ollut rahaa eikä resursseja, mutta oli rohkeutta, aloitekykyä ja uskoa, että on mahdollista tehdä asioita itse, ja kauniimpia kuin mitä sai Suomesta. Ja ihan alusta loppuun itse – puiden kaadosta metsässä sohvan toimittamiseen asiakkaan kotiin”, Aldo perustelee, mistä hänen teki mieli aloittaa pehmeiden kalusteiden valmistus.

Arvostettua laatua ja käsityötä

Kokemus ja asiakkaat ovat parhaita opettajia. Alihankinta vaativalle ruotsalaiselle asiakkaalle opetti jo yrityksen alkuvuosina pohjoismaisen designin laatustandardit, joita noudatetaan edelleen. Hiljattain eräs perhetuttava jopa valitti ostaneensa 20 vuotta sitten sohvan, jossa ei ole vieläkään mitään vikaa, mutta se alkaa kyllästyttää ja tekisi mieli uutta.

Edelleen kalusteitamme valmistaa käsin 35 mestaria omalla tehtaallamme Tallinnan kupeessa Väänassa, ja tätä perinnettä haluamme vaalia.

Ajatonta ja kestävää designia

Mittatilauskalusteiden valmistuksen ansiosta ymmärrämme oikean sohvan merkityksen. Toinen tärkeä vaihe yrityksen kehityksessä alkoi vuonna 2005, jolloin avattiin myymälä Rävala puiesteen varrelle ja valmistettiin mittatilauskalusteita asiakkaan toiveiden ja mittojen mukaan. Silloin muodostui käsityksemme oikeasta sohvasta, ja muutaman vuoden päästä aloitimme kokoelmamme kehittelyn.

Designkieleemme on viime vuosina vaikuttanut suunnittelija Argo Tamm, jonka missiona on keksiä ulkonäöltään ajattomia sekä tekniseltä rakenteeltaan lujia ja kestäviä tuotteita, jotka miellyttävät silmää kymmenenkin vuoden päästä.

Keskittymistä tukevia julkisia tiloja

Hyvä sekä kotona että toimistossa. Suuri edistyminen alkoi vuonna 2018, jolloin yhteistyössä Iseasi-nimisen yrityksen suunnittelijoiden Pent Talvetin ja Martin Pärnin kanssa loimme julkisen tilan konseptin ja kokoelman ja aloitimme innokkaasti sen viennin. Julkiseen tilaan ja toimistoon sopivat kalusteet tukevat uusia ja innovatiivisia työtapoja, ja akustisten ominaisuuksiensa ja muotonsa ansiosta auttavat keskittymään tärkeimpään.

Hyvää designia arkeen

Uskomme, että designin tulee olla kaikkien ulottuvilla ja että se on tärkeintä juuri arjessa – herääminen mukavassa vuoteessa, suosikkikuppi aamukahvia varten, oikeat kirjoitusvälineet työpäivän helpottamiseksi, läheisten seurassa vietetyt hetket ruokapöydässä, mukavat lepohetket sohvalla innoittavan kirjan kanssa. Sen takia liikkeestämme löytää myös paljon elämäntapatuotteita, jotka auttavat tekemään arjesta miellyttävämmän.

Hyvä design ei ole pelkästään kaunista katsella, vaan se parantaa elämää!