Sohvan X-faktoriko? - Softrend - Finland

Sohvan X-faktoriko?

Verhoillut huonekalut valitaan kotiin pitkäksi aikaa. On yleistä, että auto vaihdetaan huomattavasti useammin kuin olohuoneen keskipisteenä oleva sohva. Tämän perusteella verhoiltujen huonekalujen valinta on vakava päätös, johon halutaan olla tyytyväinen vuosia tai jopa vuosikymmeniä.

Näin valitset verhoiltuja huonekaluja – tai tarkemmin – näin valitset sohvan?

Verhoiltuja huonekaluja valittaessa tärkeintä on aloittaa siitä, miten sohvaa käytetään ja keitä ovat sohvan päivittäiset käyttäjät. Saattaa tuntua hieman yllättävältä, että tällaisia asioita kysytään, mutta asiassa on perää.

Miten?

Sohvan tuleva käyttötapa kertoo selvästi sohvalle asetetuista odotuksista (sievän ulkonäön lisäksi tietysti). Käytetäänkö sitä antaumukselliseen makailuun vai tyylikkääseen istuskeluun, pitkäkestoiseen työskentelyyn, joukolla sohvalle kokoontumiseen vai myös nukkumapaikkana? Ihmisillä on myös erilaisia lepoasentoja. Jotkut haluavat ojentaa jalat eteensä, jolloin sohvassa voisi olla makuuosa tai sohvan vieressä samaan sarjaan kuuluva ja yhtä korkea rahi, jota voi siirrellä sopivasti. Joillekuille on tärkeää tukea päätä, ja he kaipaavat ehdottomasti niskatuellisen sohvan. Erittäin pehmeällä sohvalla istuessa ei kannata tehdä pitkiä työpäiviä, mutta sille on mukava käydä makuulle tai kipristyä keräksi nauttimaan kirjan lukemisesta. Mieti tärkeimpiä tapojasi kotona, joita sohvan tulisi tukea.

Keitä?

Kuka käyttää sohvaa? Vaikka tällainen kysymys tuntuukin kodin suhteen tarpeettomalta, sillä kodeissa on hyvin erilaisia sohvien käyttäjiä. Joissain tapauksissa sohva on vain aikuisten viihtyisien iltapäivien kumppani. Monesti lapset leikkivät hilloisilla ja pannukakkuisilla sormillaan olohuoneessa joka päivä. On sohvia, jotka osallistuvat hienoihin herkutteluiltoihin tai rajuihin juhliin. On sohvia, jotka ovat mukavia makailuun koko suurelle perheelle ja perheen lemmikeille (ulkoilun jälkeen sekä aurinkoisella että sateisella säällä).

Mitä?

Erilaisten käyttäjien ja käyttötottumusten kuvailusta varmaan jo aavistatkin, että arvostetuimpien ominaisuuksien, miellyttävän värisävyn ja tyylin, lisäksi tärkeää on myös sohvan kestävyys. Sohvan lujuus huonekaluna voidaan päätellä pehmeän verhoilun alla piilevän rungon materiaalista ja lujuudesta. Kannattaa aina tiedustella, kuinka pitkä takuuaika rungolle myönnetään. Sohvalla pinnan kestävyyttä arvioidaan kuitenkin usein sen mukaan, kuinka kauan sohvan verhoilukangas pysyy moitteettoman hyvännäköisenä eli uudenarvoisena ja kuinka helppo siitä on poistaa elämisen jättämiä tahroja. Tämä on keskeinen indikaattori, joka varmistaa, että sohva pysyy hyvännäköisenä ja raikkaana ja että omistaja voi iloita siitä vuosia ilman, että hänen tarvitsee huolehtia tahrojen piilottamisesta tai ryysyisestä sohvakankaasta.

Onko…

…ostajalla ylipäänsä vaihtoehtoja sohvakangasta valitessaan? Miten valita sohvaani erään tärkeimmän kestävyyden varmistajan ja laatuindikaattorin eli verhoilukankaan? Pehmustetut huonekalut myydään usein tietyntyyppisellä kankaalla verhoiltuna, jota on saatavana muutamassa eri sävyssä, eikä verhoilukankaan materiaalin kestävyyttä, pintarakennetta ja erityisominaisuuksia voida valita.

Aina kannattaa etsiä huonekaluliikkeitä, joissa asiakas voi valita useamman verhoilukankaan väliltä ja tuntea itsensä kuninkaaksi. Moderneilla teknologioilla valmistetut tekstiilit ovat niin monipuolisia, että jokainen löytää kotinsa sohvaan sopivimman värin, pintarakenteen, tuntuman ja myös kestävyyden.

Minkä välillä valita?

Jotta sohvan verhoilukankaan valinta olisi helpompaa, on järkevää ryhmitellä kangasvalikoima ominaisuuksittain.

Väri ja pehmeys

Nämä ovat luultavasti kaksi yleisintä verhoilukankaiden arvioinnissa käytettyä indikaattoria. Tietenkin jokainen haluaa, että valitun sohvan väri on mieleinen ja sopii kodin tyyliin ja väriratkaisuihin. Joskus sohvan on sulauduttava tyylikkäästi arvokkaan seinämaalauksen sävyihin tai perinnöksi saatuun astiakaappiin.

Pinnan sileys, epätasaisuus, karvaisuus vai kiiltävyys

Jos valokuvaa ja verkkokauppaa katsellen voi olla vaikea saada oikeaa fiilistä, niin koskettamalla kangasta tunne selkiytyy hetkessä ja sanat muuttuvat turhiksi. Jotkut tykkäävät sileästä, jotkut taas epätasaisesta kudoksesta – loppujen lopuksi tärkeintähän on sohvalla istumisen mukavuus. Juuri kokeilemalla itse ja katsomalla kangasnäytteitä omin silmin eri valossa selviää, miten yksi kangas kuultaa kiiltävänä eri kulmista katsottaessa kun toinen ikään kuin vaimentaa himmeät sävynsä. Oikean vaikutelman saamiseksi kangasnäytteitä voi katsella sohvaliikkeessä. On myös liikkeitä, joista voi tilata verkkokaupasta valitut kangasnäytteet postitse ilmaiseksi kotiin.

Trendejä

Vaikka sohvien verhoilukankaissa on aina muodikkaita ja tyylikkäitä klassikoita, on silti trendejä, jotka leviävät kodeissa ympäri maailmaa. Viime aikojen suurimpia hittejä ovat lyhytkarvaista lampaanvillaa muistuttavat ja hieman karvaiset kankaat sekä useista erivärisistä loimista kudotut kankaat, joiden väripaletista kuultaa eri sävyjä.

Kestävyyttä

Martindale-hankauksenkestoluku kertoo kankaan kulutuksenkestävyydestä kokeiden perusteella. Kotikäyttöön ei tarvitse valita erittäin kestäviä kankaita, kun vähempikin riittää, mutta vilkasliikenteisiin julkisiin tiloihin – esimerkiksi odotushuoneisiin tai linja-autoihin – verhoiltuja kalusteita valittaessa Martindale-luku on tärkeä kriteeri.

Puhdistettavuus

Tämä on kankaan ominaisuus, joka sohvan myöhempinä käyttövuosina voi tehdä elämästäsi paljon helpompaa tai hankalampaa. Nykyään on useita puhdistusta helpottavia teknologioita. Esimerkiksi Aquaclean-teknologialla valmistetut kankaat on helppo puhdistaa vesijohtovedellä ja talouspaperilla. Joillakin teknologioilla kankaalle muodostetaan lisäkerros estämään tahrojen ja nesteen imeytyminen kankaan sisälle, joten tahra voidaan poistaa kankaan pinnalta. Toisena vaihtoehtona loimet pinnoitetaan likaa hylkivällä kerroksella jo ennen kudontaa, mikä tarkoittaa, että tahra voidaan poistaa helposti kostuttamalla se pesuaineella ja vedellä ja sitten kuivaamalla se paperilla ja puristamalla lika pois.

UUTTA! Uusimmat teknologiat lisäävät kankaalle jopa virustorjuntaominaisuuksia (ns. virus protect) ja tekevät verhoilluista huonekaluista bakteerittomia.
Tärkeä puhtauden tae on valita sohva laadukkaan kankaan lisäksi irtopäällisellä varustettuna. Silloin sohvan kangas voidaan pestä ja sitten laittaa puolikosteana takaisin. Lisäksi sohvaan voi tilata ihan uuden, miksei muunvärisenkin irtopäällisen (ns. uusi mekko), mikä uudistaa olohuoneen yksinkertaisesti. Näin laatusohvan käyttöikä voidaan hyödyntää maksimaalisesti ja vastuullisesti estetiikasta tinkimättä.

Lemmikkieläinkestävyys

Kissanomistajat kysyvät usein netin keskustelupalstoilla neuvoja siihen, mistä löytää sohva, jota kissa ei naarmuta. Kukaan ei halua ostaa kotiinsa uutta kallista huonekalua tietäen, että muutaman kuukauden kuluttua perheen lemmikin kynnet ovat repineet kankaan.
Onneksi on hyviä uutisia myös lemmikkieläinten omistajille, ja lemmikkieläinkestävyyden (ns. pet safe) todistuksen saaneita sametinpehmeitä sohva- ja sänkykankaita voi Suomessa tilata Softrendistä. Nämä kankaat ovat läpäisseet asianmukaiset raapaisu- ja kynsintäkokeet, ja ne tunnustetaan erittäin kestäviksi kankaiksi, joihin kissanpentujen kynnet eivät tartu. Kissojen tuottamaa tuhoa ei kestä tietenkään mikään kangas, mutta se onkin sitten lemmikin koulutuksessa ratkaistava asia. Normaalioloissa naarmuuntumaton ja karvojen imurointia helpottava verhoilukangas helpottaa huomattavasti omistajan elämää ja pidentää merkittävästi sohvan uudenarvoista käyttöikää.

Materiaalikoostumus

Voidaan olettaa, että 100-prosenttisesti luonnollinen on 100-prosenttisesti paras valinta. Kuitenkin modernit teknologiset kankaat, joiden koostumuksessa on yhdistelty eri materiaaleja, ylittävät kestävyydellään, mukavuudellaan ja usein myös kauneudellaan selvästi luonnonkankaat. Esimerkiksi jos valitset sohvan verhoilukankaaksi aidon pellavakankaan, sinun on muistettava, että kyseinen kangas venyy ja kutistuu huomattavasti sisäilman kosteudesta riippuen. Venynyt kangas saattaa vähän reuhottaa ja rypistyä istuttaessa.
Laadukkaan nykykankaan koostumus on yleensä sekoitus erilaisia luonnon- ja tekomateriaaleja, jotka varmistavat kankaalle kestävän sävyn, kulutuksenkestävyyden ja pitkän käyttöiän sekä tekevät siitä helposti puhdistettavan sekä tahran- että karvanpoistossa.

Kalusteen muotoon sopiva kankaan tyyppi, pintarakenne ja lujuus

Löydettyäsi sohvan, jolle haluat valita verhoilukankaan harkintasi mukaan, kannattaa sävyn ja pehmeyden lisäksi arvioida kankaan pintarakenteen ja jäykkyyden sopivuutta kyseiseen sohvamalliin. Jotkin kangastyypit lisäävät jopa pehmeyttä muuten tiukannäköiselle sohvalle, joissakin tapauksissa taas pintarakenne voi tehdä sohvan muodosta vielä konkreettisemman. Kannattaa siis aina kysyä neuvoja sohvaliikkeen konsulteilta, jotka tuntevat hyvin eri kankaiden ja sohvamallien yhteensopivuuden.

Ympäristötietoisuutta

Viimeisenä, muttei vähäisimpänä: tänään voit tilata sohvaan verhoilukankaita, jotka on valmistettu ympäristötehokkuuden periaatteita noudattaen tai kierrätetyistä ja kierrätyskelpoisista materiaaleista. Esimerkkinä on merestä poimitusta muovista valmistettu Save The Planet -kangassarja, joka ei alita pehmeydeltään muita kankaita ja on hintaluokaltaan muihin yhtä kestäviin kankaisiin nähden erittäin kilpailukykyinen.
Näiden kankaiden valmistuksessa on erityisesti vältetty allergeeneja ja muita haitallisia yhdisteitä. Save The Planet -kangassarjassa yhdistyvät luonnolliset värit, huipputekniset ominaisuudet (kestävyys ja puhtaus, mukaan lukien viruksentorjuntaominaisuudet), ympäristöä säästävä käsittelyprosessi ja raaka-aineiden kierrätys.

Laajalla verhoiltujen huonekalujen kangasvalikoimallaan erottuu virolainen mittatilaussohvien valmistaja Softrend, jolla on tilava sisustusliike myös Helsingissä. Liikkeessä käynnin lisäksi voit tilata valitsemastasi verhoilukankaasta kotiin ilmaisia näytteitä, jotta voit kokeilla uudelleen värien ja vivahteiden sopivuutta kotisi sisustukseen.

Jos haluat kysyä neuvoja sohvan X-faktorin arviointiin ja verhoilukankaan valintaan, voit aina ottaa yhteyttä liikkeen konsulttiin. Sohvaa valittaessa joutuu harkitsemaan useita ominaisuuksia, jotka tekevät sen käytöstä huolettomampaa myöhempinä vuosina. Kun panostat aikaasi valintavaiheessa, säästät hermojasi tulevaisuudessa tahrojen poistamisen osalta sekä varmistat vuosikausiksi mukavan istumisen ja kestävän silmänilon.

More Articles this way